Ripaus turvallisuuspolitiikkaa ja toimenpidelistaus Itämeren kaapelikatkojen varalle
Miten Suomen tulisi toimia toistuvien hybridioperaatioiden kohteeksi jouduttuaan?
Suomi on joutunut jo kolmesti samankaltaisen hybridioperaation kohteeksi, kun laivat ovat tarkoituksellisesti laahanneet ankkuria Itämerellä ja katkoneet tietoliikenne- ja sähkökaapeleita. Ensimmäinen tapaus oli vuoden 2023 lokakuussa, kun Hongkongin lipun alla seilaava Newnew Polar Bear katkaisi Balticconnector-kaasuputken 1. Toinen tapaus sattui marraskuussa 2024, kun C-Lion1-tietoliikennekaapeli katkesi Ruotsin talousalueella ulkoisen voiman toimesta 2. Kolmas ja viimeisin tapaus oli joulupäivänä 2024, kun Cooksaarten alla seilaava ja Venäjän varjolaivastoon 3 kuuluva Eagle S -alus katkaisi ankkurillaan EstLink 2-tasasähköyhteyden ja vaurioitti neljää tietoliikennekaapelia. 4
On ollut ilahduttavaa nähdä, että NATO-maana viranomaistemme viestintä on selkeästi ottanut askeleen rohkeampaan suuntaan. Liian pitkään kestäneen suomettuneisuuden ajan jälkeen joillekin on vaikeaa lausua yksinkertainen totuus: nämä alukset ovat Venäjän bulvaaneita. Totuus tuijottaa suoraan silmiin, eikä sitä enää NATO-maana tarvitse peitellä, vaikka somekuplassaan voimaantuneet yrttiaholaisen linjan “rauhan”soturit pyrkivät sottaamaan yhteiskunnallista keskustelua parhaansa mukaan.
Puheet Suomesta varautumisen suurmaana eivät aivan pidä paikkaansa. Kriittisten merenalaisten kaapelien katkominen Taiwanissa on ollut arkipäivää viimeiset kymmenen vuotta. Doktriini on tismalleen sama kuin täälläkin: kiinalaiset kalastusalukset katkovat “vahingossa” ankkurillaan saarivaltion yhteyksiä ulkomaailmaan. 5 Silti täällä seistään tumput suorina ja kuvitellaan kyseessä olevan uusi asia. Vahinko on tapahtunut jo siinä vaiheessa, kun Itämerellä kulkevien kaapelien ja putkien sijainti on kerrottu julkisesti.
Koska maito on jo kaatunut, tulee meidän valitettavasti tyytyä proaktiivisten sijasta reaktiivisiin toimiin. Venäjällä on pitkä historia sen kanssa, että se ei ymmärrä mitään muuta kuin voimaa. Tästä syystä reagoimattomuus ei Venäjän suhteen ole vaihtoehto. Ilkivalta tulee jatkumaan tismalleen niin kauan, kunnes siitä alkaa tulemaan Venäjälle oikeita seurauksia. Provosointia on ihan turha pelätä, koska Venäjä toimii meitä vastaan joka tapauksessa, vaikka emme tekisi yhtään mitään.
Alla on valtionjohdolle valmis toimenpidelistaus, jolla pystyy viestittämään takaisin diktaattorivaltioille, että niiden toimilla on seurauksia:
Ahvenanmaan konsulaatin sulkeminen
Venäjällä on Ahvenanmaalla suhteettoman iso konsulaatti. Se onkin ennen kaikkea perustettu kylmän sodan aikaiseen tiedusteluun. Toiminta ulospäin konsulaatissa vaikuttaa varsin vähäiseltä, mutta sillä on edelleen iso symbolinen merkitys Venäjälle. Kyseinen konsulaatti liittyy ainakin jossain määrin Pariisin rauhansopimukseen, jolla ei enää ole mitään virkaa - Neuvostoliitto sopimusosapuolena on lakannut olemasta ja Mauno Koivisto irtautui jo vuonna 1990 yksipuolisesti monista sopimuksen Suomea koskevista osista.
Ahvenanmaan militarisointi
Ahvenanmaan demilitarisointi on sopimuksena vitsi, jolle kukaan ei edes jaksa nauraa. Ahvenanmaa kriittisen tärkeänä kohteena on ensimmäisiä paikkoja, joihin sotavoimat pyrkivät sodan sattuessa menemään - kyse on vain siitä, kuka ehtii ensimmäsinä. Olisi siis pelkästään järkevää, että meidän sotilaamme olisivat paikalla valmiiksi, emmekä joutuisi turvautumaan Operaatio Kilpapurjehduksen 6 jatko-osaan.
Irtautuminen Ottawan sopimuksesta
Irtautuminen Ottawan sopimuksesta on viime aikoina ollut tapetilla etenkin siihen liittyvän kansalaisaloitteen 7 johdosta. Suomi liittyi aikoinaan Ottawan sopimukseen sen takia, että meille ei koituisi “mainehaittaa”. Todelliset sopimusta kuin käärmettä pyssyyn ajaneet tahot olivat erilaiset “rauhan”järjestöt, Halonen ja Tuomioja, jotka vuosikausien ajan pyrkivät yksipuoliseen aseistariisuntaan Neuvostoliiton hyväksi. Meille ei ole mitään muuta kuin haittaa siitä, että 1343,6 kilometriä rajaa vihamielisen valtion kanssa, joka ei kuulu sopimusosapuoliin. Jalkaväkimiinat on siis kielletty yksipuolisesti vain meiltä, mutta Venäjä niitä kylväisi metsät täyteen joka tapauksessa. Sopimuksesta irtautumisessa ei ole haittapuolia: joko Puolustusvoimat on korvannut miinat muulla kyvykkyydellä ja irtautuminen ei johda mitenkään, tai miinoista on hyötyä ja ne otetaan käyttöön.
Taiwanin itsenäisyyden tunnustaminen
Kiinan kommunistinen ja autoritäärinen hallinto on aina väittänyt Taiwanin kuuluvan heidän valtansa alle. Taiwanin itsenäisyyden tunnustamisella lähetettäisiin viesti erityisesti Kiinalle.
EU-tason pakotteet Kiinalle
Kiina elää halpatuotteiden viennistä. EU voisi kylmästi asettaa kunnon tullit tai ympäristöverot Kiinasta tuleville tuotteille ja korottaa niitä jokaisen kiinalaisen bulvaanialuksen katkoessa kaapeleita.
NATO vartioimaan Itämerelle
Suomi ja Viro voisivat aktivoida NATOn neljännen artiklan 8 , joka johtaa NATO-maiden neuvotteluihin tilanteessa, kun jokin osapuolista katsoo jonkin osapuolen alueellisen koskemattomuuden, poliittisen riippumattomuuden tai turvallisuuden olevan uhattuna. NATOn pääsihteeri Mark Rutte onkin jo onneksi luvannut NATOn läsnäolon lisääntyvän Itämerellä. 9
Eagle S -aluksen lastin myyminen ja voittojen tilittäminen Ukrainan hyväksi
Suomi on haltuunottanut EstLink 2 -kaapelin katkoneen aluksen lasteineen. Aluksen bensiinilasti voitaisiin myydä ja käyttää kaikki siitä saatavat voitot Ukrainan hyväksi. Samaa toimintatapaa voitaisiin soveltaa jokaisen hybridioperaatioon syyllistyvän laivan kohdalla.
Venäjän vastaista rajaa ei avata
Raja voi pysyä suljettuna niin kauan, kunnes merenalainen ja muukin infrastruktuuri alkaa pysymään toimintakuntoisena.